viernes, 3 de junio de 2022

Tres "Pedettes" en Polonia

 22/05/22

[CAT] El dia 22 sortim amb una hora i pico de retard de l'aeroport de Barcelona cap a Varsòvia. Un cop hi arribem, ens esperen el Marcian i el Pawel per portar-nos a Lublin, a dues hores de Varsòvia, on hi arribem cap a les 2.30h de la matinada petades però contentes, molt excitades per començar la gira. 

Ens despertem aviat. A les 11h ens esperen a Betzyce-MBP, una escola que acull nens refugiats ucraïnesos, i per tant, el nostre públic avui és de nens i nenes polonesos i ucraïnesos. Actuem per a uns 100 infants en un petit escenari. Tots estan molt esverats, amb moltes ganes de sortir com a voluntaris i participar. En acabar, venen a abraçar-nos, cridant els nostres noms i a donar-nos la mà. Quin bon començament!

Per la tarda actuem prop del Hostel, a l'Hotel Europa de Lublin, en una saleta de jocs del propi hotel. Aquí els nens són tots refugiats ucrainesos amb les seves mares. Al principi al ser menys, màxim uns 25, estaven més callats, però no vam trigar en escoltar les seves rialles i la participació, encara que hi havia alguna careta trista i cansada. Ells han respost super bé!! I nosaltres molt contentes, adaptant l'espectacle a cada espai. Seguim!

****

[ESP] El día 22 salimos con una hora y pico de retraso del aeropuerto de Barcelona hacia Varsovia. Una vez llegamos, nos esperan Marcian y Pawel para llevarnos a Lublin, a dos horas de Varsovia, donde llegamos sobre las 2.30h de la madrugada, petadas pero contentas, muy excitadas para iniciar la gira.

Nos despertamos pronto. A las 11h nos esperan en Betzyce-MBP, una escuela que acoge a niños refugiados ucranianos, y por lo tanto, nuestro público hoy es de niños y niñas polacos y ucranianos. Actuamos para unos 100 niños en un pequeño escenario. Todos están muy nerviosos, con muchas ganas de salir como voluntarios y participar. Al terminar, vienen a abrazarnos, llamándonos por nuestros nombres y dándonos la mano. ¡Qué buen comienzo!

Por la tarde actuamos cerca del Hostel, en el Hotel Europa de Lublin, en una salita de juegos del propio hotel. Aquí los niños son todos refugiados ucranianos con sus madres. Al principio al ser menos, máximo unos 25, estaban más callados, pero no tardamos en escuchar sus risas y la participación, aunque había alguna carita triste y cansada. ¡¡Ellos han respondido super bien!! Y nosotras muy contentas, adaptando el espectáculo a cada espacio. ¡Seguimos!
24/05/22

Avui hem començat el primer show a les 16.30 h als afores de Lublin, a l'internat de Niestyszacych. Hem actuat per a unes 20 persones, de les quals hi havia infants amb diversitat funcional física, gent gran i nens i nenes ucraïnesos. Malgrat ser poquets, s'ho han passat força bé. De fet, han continuat asseguts esperant que continués el show. Han quedat molt contents i agraïts. 

En acabar, hem anat directament cap a Lublin, on ens esperaven a les 19h al poliestportiu que acull actualment uns 150 refugiats, els quals la majoria no hi eren en aquell moment i hem actuat per a uns 25 nens i nenes ucraïnesos que han estat molt participatius. La impressió és que han entrat de seguida al nostre joc, i malgrat l'idioma, ens hem entès perfectament. Com sempre, un final amb abraçades, agraïments i molta emoció.

****

Hoy empezamos el primer show a las 16.30 h en las afueras de Lublin, en el internado de Niestyszacych. Hemos actuado para unas 20 personas, de las que había niños con diversidad funcional física, personas mayores y niños y niñas ucranianos. A pesar de ser poquitos, se lo han pasado bastante bien. De hecho, han seguido sentados esperando a que continuara el show. Han quedado muy contentos y agradecidos.

Al finalizar, hemos ido directamente hacia Lublin, donde nos esperaban a las 19h en el polideportivo que acoge actualmente unos 150 refugiados, los cuales la mayoría no estaban en ese momento y hemos actuado para unos 25 niños y niñas ucranianos que han sido muy participativos. La impresión es que han entrado enseguida en nuestro juego, y pese al idioma, nos hemos entendido perfectamente. Como siempre, un final con abrazos, agradecimientos y mucha emoción.


25/05/22

Avui “Les Pedettes” hem anat a un centre d'acollida de refugiats ucraïnesos gestionat per Càritas a un poble anomenat Firlej, als afores de Lublin, a prop de la frontera. Està en un paisatge preciós, enmig d'un bosc. Hem actuat a les 11h per a nens i nenes de diferents edats, uns 25, juntament amb alguna mare i àvia. La resposta és sempre positiva. Malgrat alguns nanos no eren molt expressius a l'inici, després no hi havia manera que marxessin un cop hem acabat! La veritat és que aquesta primera actuació l'hem trobat dura a l'hora de desbloquejar-los, però finalment ho hem aconseguit! 

A les 14h hem arribat a l'orfanat Hospicium Matego Ksiecia de Lublin i allà ens hem trobat nens i nenes refugiats ucranians juntament amb nens i nenes de l'orfenat polonesos. Alguns d'ells tenien diversitat funcional, i algun d'aquests anaven acompanyats d'adults. Hem actuat per uns 25 nens i nenes juntament amb adults del centre. Han respost super bé, han participat moltíssim, i han rigut molt! Tenien moltes ganes de jugar amb nosaltres i la resposta ha estat més que positiva. Marxem a dinar-sopar a mitja tarda amb el cor ben obert i molt agraïdes. Continuem!

****

Hoy "Las Pedettes" hemos ido a un centro de acogida de refugiados ucranianos gestionado por Cáritas en un pueblo llamado Firlej, a las afueras de Lublin, cerca de la frontera. Está en un paisaje precioso, en medio de un bosque. Hemos actuado a las 11h para niños y niñas de diferentes edades, unos 25, junto a alguna madre y abuela. La respuesta siempre es positiva. A pesar de que algunos chavales no eran muy expresivos al inicio, ¡después no había manera de que se marcharan una vez hemos terminado! Lo cierto es que esta primera actuación ha sido muy dura a la hora de desbloquearlos, ¡pero finalmente lo hemos conseguido!

A las 14h hemos llegado al orfanato Hospicium Matego Ksiecia de Lublin y allí nos hemos encontrado a niños y niñas refugiados ucranianos junto con niños y niñas del orfanato polaco. Algunos de ellos tenían diversidad funcional, y alguno de ellos iban acompañados de adultos. Hemos actuado por unos 25 niños y niñas junto a adultos del centro. ¡Han respondido súper bien, han participado muchísimo, y se han reído mucho! Tenían muchas ganas de jugar con nosotros y la respuesta ha sido más que positiva. Nos vamos a comer-cenar a media tarde con el corazón bien abierto y muy agradecidas. ¡Seguimos!


26/05/22

Avui hem arribat a les 14.30 h a la Fundació Nasutow, enmig d'un jardí hem instal·lat el nostre escenari (ja ens estem acostumant a canviar-nos a l'aire lliure i adaptar l'escenari en qualsevol indret o situació). Hi havia força mares, i alguns nens i nenes. En total només 18 però ho han donat tot. Hem acabat tots ben enfarinats i ballant, ha estat molt xulo! 

Després hem anat corrents cap a Lublin ja que a les 18h havíem de començar al teatre Academickie Centrum Kultury i Mediów Chatka Zaka. Des del minut 1, el públic no parava de riure, cridar i participar en tot moment, ha estat molt enèrgic, i al final, meravellós, les mares abraçant-nos i donant-nos les gràcies, i els nens i nenes encantadors i carinyosos amb nosaltres.

****

Hoy hemos llegado a las 14.30 h en la Fundación Nasutow, en medio de un jardín hemos instalado nuestro escenario (ya estamos acostumbrándonos a cambiarnos al aire libre y adaptar el escenario en cualquier lugar o situación). Había bastantes madres y algunos niños y niñas. En total eran sólo 18 pero lo han dado todo. Hemos terminado todos bien enharinados y bailando, ¡ha sido muy chulo!

Después hemos ido corriendo hacia Lublin ya que a las 18h teníamos que empezar en el teatro Academickie Centrum Kultury y Mediów Chatka Zaka. Desde el minuto 1, el público no paraba de reír, gritar y participar en todo momento, ha sido muy enérgico, y al final, maravilloso, las madres abrazándonos y dándonos las gracias y los niños y niñas encantadores y cariñosos con nosotras.27/05/22

Comencem el dia amb maletes. A les 8h del matí deixem la fantàstica Lublin i ens dirigim a l’escola de Podlaskich, Zespót Szkót im Unitów. Hem actuat per a uns 250 nens i nenes, barrejats entre polonesos, refugiats ucraïnesos, txetxens i afgans. La resposta ha estat total! Hi havia des dels més menuts (d’uns 3 anys) fins a adolescents de 13 o 14 anys. Han estat brutal els crits, els ànims i les ganes! A l'acabar, hem marxat cap a Siedlce on ens hem allotjat en un hotel, hem dinat i hem anat a SOS Wioska, una fundació que acull nens orfes. Hem actuat per a nens orfes polonesos i ucranians, uns 38. Hem acabat ballant i ens han regalat un certificat d’agraïment. Marxem contentes a descansar, estem petades i encantades alhora!

****

Empezamos el día con maletas. A las 8h de la mañana dejamos la fantástica Lublin y nos dirigimos a la escuela de Podlaskich, Zespót Szkót im Unitów. Hemos actuado para unos 250 niños y niñas, mezclados entre polacos, refugiados ucranianos, chechenos y afganos. ¡La respuesta ha sido total! Había desde los más pequeños (de unos 3 años) hasta adolescentes de 13 o 14 años. ¡Han sido brutal los gritos, los ánimos y las ganas! Al terminar, hemos ido a Siedlce donde nos hemos alojado en un hotel, hemos comido y hemos ido a SOS Wioska, una fundación que acoge a niños huérfanos. Hemos actuado para niños huérfanos polacos y ucranianos, unos 38. Hemos terminado bailando y nos han regalado un certificado de agradecimiento. Nos vamos contentas a descansar, ¡estamos petadas y encantadas a la vez!28/05/22

Ens despertem a Siedlce i agafem cotxe 1h40m fins arribar a Podlaski a un hotel de 4 estrelles on ens esperaven uns 75 ucraïnesos. De primeres hem pensat que al ser un hotel de luxe el públic seria fàcil i justament hem trobat gent molt tocada, sobretot mares. Ens ha costat però han acabat rient, tothom donant-nos les gràcies i fent la conga, cadires de rodes incloses! Agraïdes!

****

Nos despertamos en Siedlce y cogemos el coche 1h40m hasta llegar a Podlaski en un hotel de 4 estrellas donde nos esperaban unos 75 ucranianos. De primeras hemos pensado que al ser un hotel de lujo el público sería fácil y justamente hemos encontrado gente muy tocada, sobretodo madres. Nos ha costado pero han acabado riendo, ¡Todo el mundo dándonos las gracias y haciendo la conga, sillas de ruedas incluidas! ¡Agradecidas!


29/05/22

Avui la cosa anava de bosc i de tres bolos bastant seguits, a les 12h, a les 15h i a les 16.30h. Una fundació que gestiona 6 cases d’acollida de refugiats ucraïnesos han unificat grups i hem fet els tres bolos, dos a l’aire lliure i un a dins. L'entorn dels dos primers era incomparable. Era en un parc natural preciós: Leczniczy. El públic estava súper motivat i el resultat ha estat brutal. Avui marxem més tocades potser perquè empatitzem amb les mares ens parlen amb els ulls (fent mímica ens donen les gràcies) i perquè avui mares i fills no han parat d’abraçar-nos! Tristes i contentes.

****

Hoy la cosa iba de bosque y de tres bolos bastante seguidos, a las 12h, a las 15h y a las 16.30h. Una fundación que gestiona 6 casas de acogida de refugiados ucranianos han unificado grupos y hemos hecho los tres bolos, dos al aire libre y uno dentro. El entorno de los dos primeros era incomparable. Estaba en un precioso parque natural: Leczniczy. El público estaba súper motivado y el resultado ha sido brutal. Hoy nos marchamos más tocadas quizás porque empatizamos con las madres nos hablan con los ojos (haciendo mímica nos dan las gracias) y porque hoy madres e hijos no han parado de abrazarnos. Tristes y contentas.30/05/22 

Dia de pluja i fred. Avui hem tingut un bolo a Varsovia, dins d’una escola per a refugiats ucraïnesos. Hem arribat a l’aula i ens hem trobat una petita tarima com a escenari. Hem adaptat l’espectacle a la tarima i hem jugat pels laterals per poder arribar a totes i tots. Els nens i nenes tenien moltes ganes de participar. També ens han estat gravant d’una televisió de Tokyo. Escoltàvem atentament a l’entrevistadora en japonès i, esperant entendre al traductor en anglès, hem parlat de PSF.

****

Día de lluvia y frío. Hoy hemos tenido un bolo en Varsovia, dentro de una escuela para refugiados ucranianos. Hemos llegado al aula y nos encontramos una pequeña tarima como escenario. Hemos adaptado el espectáculo a la tarima y hemos jugado por los laterales para poder llegar a todas y todos. Los niños y niñas tenían muchas ganas de participar. También nos han estado grabando de una televisión de Tokyo. Escuchábamos atentamente a la entrevistadora en japonés y, esperando entender al traductor en inglés, hemos hablado de PSF.31/05/22 & 01/06/22

Dia 9 marxem a 1h30m de camí a una població anomenada Ossa i anem a l’Hotel Ossa ple de refugiats ucraïnesos que sembla que tenen moltes activitats. Fem el show i continuen responent amb alegria i crits. Fins i tot els adolescents que han començat mirant-nos amb el mòbil a les mans han acabat amb la cara plena d’escuma! 

El dia 1 se celebra el dia de la infància. Ha estat una mica dur. En principi, les circumstàncies en les que es troben dormint canvia molt dels que s’allotgen en hotels. Per tant, l’energia per posar havia de ser el doble, però ens hem trobat amb nens megaestimulats per regals, gelats, i diferents imputs que han fet que en el primer bolo ens costés mantenir-los atents. A sobre, va caure una gran tormenta que va acabar amb el show. En el segon passi hem decidit fer el show encarat a la cua dels gelats, davant de nenes, nens i adults.

Això és tot! En total hem fet 18 espectacles per a 1.026 persones!

Les Pedettes

****

Día 9 nos vamos a 1h30m de camino a una población llamada Ossa y vamos al Hotel Ossa, lleno de refugiados ucranianos que parecen tener muchas actividades. Hacemos el show y siguen respondiendo con alegría y gritos. ¡Incluso los adolescentes que han empezado mirándonos con el móvil en sus manos han acabado con la cara llena de espuma!

El día 1 se celebra el día de la infancia. Ha sido algo duro. En principio, las circunstancias en las que se encuentran durmiendo, cambia mucho de los que se alojan en hoteles. Por lo tanto, la energía para poner tenía que ser el doble, pero nos hemos encontrado con niños megaestimulados por regalos, helados, y diferentes imputs que han hecho que en el primer bolo nos costara mantenerlos atentos. Encima, cayó una gran tormenta que acabó con el show. En el segundo pase hemos decidido hacer el show encarado a la cola de los helados, delante de niñas, niños y adultos.

¡Eso es todo! ¡En total hemos hecho 18 espectáculos para 1.026 personas!

Las PedettesFotos: Pawel Banaszczyk - PSF


****************

Esta expedición cuenta con el apoyo de 


*****************

Gracias por leer nuestras aventuras en Polonia.

Ayúdanos a seguir compartiendo sonrisas en éste y otros muchos países.

DONA


Atentamente,

Cristina Casadevall, Vicky Alcaraz y Laura Rodríguez.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡AYUDA SONRISAS al 28099!

¡AYUDA SONRISAS al 28099!
¡Y nos donarás 1'20 EUR! Sólo válido con Movistar, Orange y Vodafone.

Contribuyentes