miércoles, 22 de enero de 2020

Alguien se ha levantado con el pie izquierdo

[CAT]
21 de gener

Avui ha sigut el dia dels accidents. En Tortell, pendent de la situació meteorològica del Circ Cric al Montseny pels forts aiguats i ventades, s'ha llevat molt d'hora i ha vist com nevava des de la finestra de l'hotel. Ha despertat a l'Àlex i junts han observat com queien els flocs de neu i es desfeien al tocar sobre el terra més que remullat. Ja han previst que el dia d'avui seria complicadot.
La primera funció era a les 10 del matí, molt a prop de l'hotel on ens allotgem a la Beqaa. Sense cap mena de dubte avui ha estat el dia que més fred hem viscut en aquesta gira. No sabem ben bé qui estava més endormiscat, si nosaltres o els 200 nens i nenes sirians de l'escola UNESCO Middle School de Mekseh.

Hem començat la funció amb les extremitats congelades, sort en tenim de que al número del maquillatge i el micro d'en Tortell tenim creada una coreografia per escalfar el cos i engegar l'esperit pallasso. 

Poc a poc, hem anat agafant embranzida, en Foncu fins i tot ha buscat variacions amb el diabolo intentant fer-lo girar a un cable que travessava la zona que havíem delimitat com a escenari. I en una d'aquestes variacions, el diabolo ha sortit disparat cap a un costat i ell ha anat a buscar-lo amb tanta urgència que s'ha ensopegat amb el cable de l'altaveu esquerre i ha caigut tot per terra. S'ha trencat el cable de l'amplificador i hem fet el final del bolo amb un sol altaveu com uns warriors.

La segona actuació ha estat a  l'escola veïna, que va ser creada ara fa 8 anys expressament pels infants Sirians refugiats i on hi hem anat caminant gràcies a la proximitat, el Foncu ha pogut arreglar els danys de la funció anterior.

Hem muntat calculant l'espai per les 200 alumnes d'aquella escoleta prefabricada, però quan faltaven 5 minuts per començar, hem caigut en que també podien venir a gaudir de la funció les alumnes de l'escola anterior (ja que a la tarda vénen en autobusos, dignes de museu, nous alumnes d'altres camps).

Així doncs, a corre-cuita, ens hem vist recalculant les dimensions de l'espai per poder fer festa grossa. Ens hem trobat amb una rotllana d'uns 450 nens i nenes de totes les edats, alguns dels grans eren més alts que  nosaltres, tot i que també hi havia petits infants de 3 anyets com a molt. Era la nostra última funció a la Vall i ha estat digna de reportatge. 

Hem marxat d'allà molt contents amb un gust dolç a la boca de tants petons, abraçades i tendres mirades que ens han dedicat tots els assistents de l'espectacle final.

Després, el pla era senzill: anar a l'hotel, recollir les nostres pertinences, carregar la furgo i conduir rumb a Beirut abans de que se'ns fes fosc i el temps tornés a empitjorar. Tothom estava seguint el planning a les seves respectives habitacions quan de sobte, tot sortint de la dutxa, el nostre estimat Foncu ha estat victima d'una brutal agressió per part de la mampara de vidre. Aquesta s'ha esmicolat en mil bocins i els seus peus han quedat enfonsats entre un munt de petits cristalls. 

Aquella feina que semblava tan simple i ràpida s'ha complicat en qüestió de segons. Ell, ple de talls de genolls cap a vall i la cara blanca com un full de paper. Tota la resta, corrent amunt i avall, un sortint de la dutxa a mig ensabonar per deixar pas al ferit, l'altre demanant ajuda al personal de l'hotel, un altre buscant la farmaciola que els de l'organització ens havien donat per casos d'emergència, l'altre buscant sucre... tothom ha estat pendent del nostre malabarista preferit buscant la manera de ser útil en aquella situació inesperada. Més tard, quan "l'infermera" Diana li estava treient els cristallets que s'havien quedat dins han arribat els de la Creu Roja i se l'han endut al hospital. Uns l'han acompanyat i els altres ens hem quedat acabant de recollir l'espai i fent les maletes de les companyes que eren amb el ferit.

Finalment, sí, hem pogut marxar de l'hotel on hem estat hospedats una setmana i ja sentíem com si fos casa.

En Foncu, tot i els 8 punts que li han cosit a l'hospital, ens ha dut fins a Beirut passant per neu i boira amb el seu gran humor com si res hagués passat.

I ara, quan ja donem per acabada la gran odissea d'avui, ens en anem a sopar amb una vella amiga de la capital, la Patricia Habchy (nativa d'aquí i col•laboradora de PSF des de fa molt de temps). 

Demà serà l'últim dia d'espectacles, anirem a fer la parada obligatòria de tot expedicionari de PSF al Líban: Xatila, el camp de més de 20.000 refugiats palestins fundat el 1949.

********************************
[ESP]
21 de enero

Hoy ha sido el día de los accidentes. Tortell, pendiente de la situación meteorológica del Circ Cric en el Montseny por el temporal Gloria, se ha levantado muy temprano y ha visto como nevaba desde la ventana del hotel. Ha despertado a Àlex y juntos han observado como caían los copos de nieve y se deshacían al tocar el suelo remojado. Ya han previsto que el día de hoy sería complicadillo.

La primera función era a las 10 de la mañana, muy cerca del hotel donde nos alojamos en la Bekaa. Sin ningún tipo de duda hoy ha sido el día que más frío hemos pasado en esta gira. No sabemos muy bien quién estaba más adormilado, si nosotros o los 200 niños y niñas sirios de la escuela UNESCO Middle School de Mekseh.

Hemos empezado la función con las extremidades congeladas, suerte  tenemos de que durante el número del maquillaje y el micro de Tortell tenemos creada una coreografía para entrar en calor y poner en marcha el espíritu payaso. 

Poco a poco, hemos ido cogiendo impulso, Foncu incluso ha buscado variaciones con el diábolo intentando hacerlo girar a un cable que atravesaba la zona que habíamos delimitado como escenario. Y en una de estas variaciones, el diábolo ha salido disparado hacia un lado y él ha ido a buscarlo con tanta urgencia que se ha tropezado con el cable del altavoz izquierdo y ha caído todo por el suelo. Se ha roto el cable del amplificador y hemos hecho el final del bolo con un solo altavoz como unos warriors.

La segunda actuación ha sido en la escuela vecina, que fue creada hace 8 años expresamente por los niños sirios refugiados y donde hemos ido andando gracias a la proximidad. Foncu ha podido arreglar los daños de la función anterior.

Hemos montado calculando el espacio por las 200 alumnas de aquella escuelita prefabricada, pero cuando faltaban 5 minutos para empezar, hemos pensado en que también podían venir a disfrutar de la función las alumnas de la escuela anterior (puesto que por la tarde vienen en autobuses, dignos de museo, nuevos alumnos de otros campos).

Así pues, rápidamente, nos hemos visto recalculando las dimensiones del espacio para poder liarla en grande. Nos hemos encontrado con un círculo de unos 450 niños y niñas de todas las edades, algunos de los mayores eran más altos que  nosotros, a pesar de que también había pequeños niños de 3 añitos como mucho. Era nuestra última función en el Valle y ha sido digna de reportaje. 

Nos hemos ido de allí muy contentos con buen sabor de boca de tantos besos, abrazos y tiernas miradas que nos han dedicado todos los asistentes del espectáculo final.

Después, el plan era sencillo: ir al hotel, recoger nuestras pertenencias, cargar la furgo y conducir rumbo a Beirut antes de que se nos hiciera oscuro y el tiempo volviera a empeorar. Todo el mundo estaba siguiendo el planning en sus respectivas habitaciones cuando de repente, saliendo de la ducha, nuestro estimado Foncu ha sido víctima de una brutal agresión por parte de la mampara de vidrio. Ésta se ha roto en mil pedazos y sus pies han quedado hundidos entre un montón de pequeños cristales. 

Aquel trabajo que parecía tan simple y rápido se ha complicado en cuestión de segundos. Él, lleno de cortes de rodillas hacia bajo y la cara blanca como una hoja de papel. El resto, corriendo arriba y abajo, un saliendo de la ducha a medio enjabonar para dejar paso al herido, el otro pidiendo ayuda al personal del hotel, otro buscando el botiquín que los de la organización nos habían dado en caso de emergencia, el otro buscando azúcar... Todo el mundo ha estado pendiente de nuestro malabarista favorito buscando la manera de ser útil en aquella situación inesperada. Más tarde, cuando "la enfermera" Diana le estaba quitando los cristales que se habían quedado dentro, han llegado los de la Cruz Roja y se lo han llevado al hospital. Unos lo han acompañado y los otros nos hemos quedado acabando de recoger el espacio y haciendo las maletas de las compañeras que eran con el herido.

Finalmente, sí, hemos podido irnos del hotel donde hemos sido hospedados una semana y ya sentíamos cómo si fuera nuestra casa.

Foncu, a pesar de los 8 puntos que le han cosido en el hospital, nos ha llevado hasta Beirut pasando por nieve y niebla con su gran humor característico, como si nada hubiera pasado.

Y ahora, cuando ya damos por acabada la gran odisea de hoy, nos vamos a cenar con una vieja amiga de la capital, Patricia Habchy (nativa de aquí y colaboradora de PSF desde hace mucho de tiempo). 

Mañana será el último día de espectáculos, iremos a hacer la parada obligatoria de todo expedicionario de PSF en el Líbano: Chatila, el campo con más de 20.000 refugiados palestinos fundado en 1949.

© Àlex Carmona | PSF

© Àlex Carmona | PSF

© Àlex Carmona | PSF

© Àlex Carmona | PSF

© Àlex Carmona | PSF

© Àlex Carmona | PSF

© Àlex Carmona | PSF

© Àlex Carmona | PSF

© Àlex Carmona | PSF

© Àlex Carmona | PSF

© Àlex Carmona | PSF

© Àlex Carmona | PSF

Esta expedición cuenta con el apoyo de los granitos de arena de nuestros socios y socias y del 



*****************
Gracias por leer nuestras aventuras en Líbano.

Ayúdanos a seguir compartiendo sonrisas en éste y otros muchos países.


Atentamente,

Tortell, Luara, Marina, Dani, Diana y Àlex. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡AYUDA SONRISAS al 28099!

¡AYUDA SONRISAS al 28099!
¡Y nos donarás 1'20 EUR! Sólo válido con Movistar, Orange y Vodafone.

Contribuyentes