martes, 6 de noviembre de 2018

Le roi du village

[CAT]

La segona part de la gira ens portà lluny de la capital, a la "brousse", a pobles com el d'Ahinkro al qual s'hi arriba després d'abandonar l'asfalt i endinsar-se llarga estona per una pista enfangada envoltada de bosc tropical i plantacions, aquí i allà, de cautxú, bananes i cacau. En arribar, tot el poble ens estava esperant. Els nens, asseguts als pupitres que havien tret de les aules de l'escola, sota l'ombra d'un arbre. Més enllà, els notables del poble, prop dels quals ens van convidar a seure mentre esperàvem que arribés el "roi du village". 


Quan el rei del poble aparegué, va seure a la cadira més elegant. Tot i que sabia perfectament per què veníem, calia respectar el protocol: així que no trigà a interessar-se, a través del seu secretari, per les "nouvelles" o notícies que portàvem, que li foren transmeses per un dels voluntaris de l'ONG Mesad. No només el rei ens donà permís per actuar al poble sinó que se'ns va fer entrega d'una ampolla de ginebra com a mostra d'hospitalitat i se'ns indicà en quina casa del poble se'ns acolliria en cas d'haver qualsevol problema i haver de quedar-nos a fer nit. Finalment, ens agraïren, de broma, que els nens i nenes veiessin "els seus primers blancs".

Tot plegat fou traduït no només a les llengües autòctones el "baoulé" i l' "agni" sinó també al "mossi" en deferència a la nodrida comunitat burkinabesa establerta a la regió des de fa ja un parell de generacions per treballar el cacau. Com a nota a peu de pàgina, Costa d'Ivori és el major productor mundial de cacau, producte que per una banda representa el motor econòmic principal del país però que, per l'altra, ofereix unes condicions de vida paupèrrimes als agricultors, pels quals estàvem a punt d'actuar, vist que guanyen menys d'un dòlar diari per la seva feina. A l'altre extrem de la cadena productiva, els beneficis de gegants com Nestlé gràcies al processat del cacau en xocolata són ingents.

Nens, nenes, adolescents, adults, ancians... tothom s'entregà a l'espectacle. Els malabars causaren sensació: els ulls com plats, el somriure als llavis, les mans que piquen seguint el ritme... Després, és el torn de l'espectacle de marionetes. És increïble el clam espontani que s'estén entre el públic tan bon punt veuen la primera marioneta entrar caminant en escena. La impressió de veure per primer cop un ninot de fusta que sembla tenir vida pròpia és un fenomen que coneixem bé com a titellaires. Però l'impacte rotund que té en llocs com aquest poble aïllat és realment impressionant de viure.

Acabat l'espectacle, compartim uns xupitos de ginebra amb els notables del poble. Algunes dones ens han preparat un dinar deliciós. Tips i agraïts, ens acomiadem i marxem: queden encara bastants kilòmetres a fer abans d'arribar a l'actuació de la tarda.

En total, han sigut 16 espectacles els que hem realitzat a Costa d'Ivori. Ens hauran vist actuar prop de 4.200 persones, la majoria nens i nenes, als quals no només hem portat rialles i somriures, sinó també moments d'esglai, d'excitació, d'intriga i d'aventura d'una història representada amb un grapat de titelles.


[ESP]

La segunda parte de la gira nos trajo lejos de la capital, a la "brousse", a pueblos como el de Ahinkro donde se llega después de abandonar el asfalto y adentrarse largo rato por una pista llena de barro rodeada de bosque tropical y plantaciones, aquí y allá, de caucho, bananas y cacao. Al llegar, todo el pueblo nos estaba esperando. Los niños, sentados en los pupitres que habían sacado de las aulas de la escuela, bajo la sombra de un árbol. Más allá, los notables del pueblo, cerca de los cuales nos invitaron a sentar mientras esperábamos que llegara el "roi du village". 

Cuando el rey del pueblo apareció, se sentó en la silla más elegante. A pesar de que sabía perfectamente para qué veníamos, había que respetar el protocolo: así que no tardó a interesarse, a través de su secretario, por las "nouvelles" o noticias que traíamos, que le fueron transmitidas por uno de los voluntarios de la ONG Mesad. No sólo el rey nos dio permiso para actuar en el pueblo sino que se nos hizo entrega de una botella de ginebra como muestra de hospitalidad y se nos indicó en qué casa del pueblo se nos acogería en caso de tener cualquier problema y tener que quedarnos a hacer noche. Finalmente, nos agradecieron, en broma, que los niños y niñas vieran "sus primeros blancos".

Todo ello fue traducido no sólo a las lenguas autóctonas lo "baoulé" y la  "agni" sino también al "mossi" en deferencia a la nutrida comunidad burkinabesa establecida en la región desde hace ya un par de generaciones para trabajar el cacao. Como nota a pie de página, Costa de Marfil es el mayor productor mundial de cacao, producto que por un lado representa el motor económico principal del país pero que, por la otra, ofrece unas condiciones de vida paupérrimas a los agricultores, por los cuales estábamos a punto de actuar, viendo que ganan menos de un dólar diario por su trabajo. Al otro extremo de la cadena productiva, los beneficios de gigantes como Nestlé gracias al procesado del cacao en chocolate son ingentes.

Niños, niñas, adolescentes, adultos, ancianos... todo el mundo se entregó al espectáculo. Los malabares causaron sensación: los ojos como platos, la sonrisa en los labios, las manos que pican siguiendo el ritmo... Después, es el turno del espectáculo de marionetas. Es increíble el clamor espontáneo que se extiende entre el público nada más ver la primera marioneta entrar andando en escena. La impresión de ver por primera vez un muñeco de madera que parece tener vida propia es un fenómeno que conocemos bien como titiriteros. Pero el impacto rotundo que tiene en lugares como este pueblo aislado es realmente impresionante de vivir.

Acabado el espectáculo, compartimos unos chupitos de ginebra con los notables del pueblo. Algunas mujeres nos habían preparado una comida deliciosa. Llenos y agradecidos, nos despedimos y marchamos: quedan todavía bastantes kilómetros por hacer antes de llegar a la actuación de la tarde.


En total, han sido 16 espectáculos los que hemos realizado en Costa de Marfil. Nos habrán visto actuar cerca de 4.200 personas, la mayoría niños y niñas, a los cuales no sólo hemos traído risas y sonrisas, sino también momentos de sorpresas, de excitación, de intriga y de aventura de una historia representada con un puñado de títeres.











************
Gracias por leer nuestras aventuras en Costa de Marfil.
Ayúdanos a seguir compartiendo sonrisas en éste y muchos otros países.



Atentamente,


Pere, Raquel, Xavi y Bruno.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡AYUDA SONRISAS al 28099!

¡AYUDA SONRISAS al 28099!
¡Y nos donarás 1'20 EUR! Sólo válido con Movistar, Orange y Vodafone.

Contribuyentes