jueves, 26 de julio de 2018

Regresamos con las maletas llenas

(castellano más abajo)

Dia 7
Avui tornem per segona vegada al camp de refugiats de Lòvua. Tenim la planificació més clara, ja que coneixem millor el terreny. Ens hem canviat i maquillat a la furgoneta i només arribar a l'assentament hem començat a fer una crida a la població perquè vinguin a veure l'espectacle. Des d'ACNUR ens informen que avui no hi ha escola, per tant hi haurà més nens que el dia anterior.

Després d'un hora de recorregut, en el que ens ha impressionat els nens corrent darrera nostre i cridant: "Mundele Kalai!" (blanc i menjar), hem baixat de la furgoneta i hem fet un recorregut a peu amb tots i totes fins l'escola. N'hi havia un munt!

Una vegada hem entrat al terreny de l'escola ens hem trobat amb un perímetre fet per a l'actuació i els nens i nenes l'han envaït i s'han començat a amuntegar i barallar per trobar el millor lloc. Els voluntaris del camp no donaven l'abast. Comencem l'espectacle, i seguien venint més infants, que ja per veure-hi  pujaven als arbres, i l'espai escènic s'anava reduint cada vegada més i a major velocitat. Decidim accelerar l'espectacle fins i tot reduir-lo en consens amb les entitats organitzadores per qüestions de seguretat. En aquest moment fa la seva aparició el grup de teatre de l'assentament de refugiats i els nens acaben envaint totalment l'espai, estem completament rodejats dels més de mil infants assistents.També s'afegeix el pallasso Congolès, comença a actuar i pren una gran part dels nens i els allunya, cosa que ens facilita la recollida dels nostres estris. 

Finalment, fem una última actuació amb el grup de teatre i el pallasso Congolès i quan aconseguim fer-nos pas a la furgoneta que ens espera, marxem. Veient com hem acabat plens de pols els dos dies que hem estat allà, entenem perquè els nens van tan bruts de roba, de pell i amb les boques seques tot el dia. En arribar a l'allotjament, netegem els vestuaris i surt l'aigua totalment negra, necessitem vàries rentades de roba i una dutxa molt a fons per aconseguir netejar-nos totalment. Han estat dos dies de feina molt intensos físicament i emocionalment.

Foto: © Susana Girón

Dia 8
A les 6:00h, sortim cap a l'Aeroport de Dundo cap a Luanda novament, on arribem a les 11:00h, anem a la Villa de l'ambaixada, preparem els estris per a l'última actuació amb molta il·lusió i emoció, ja que avui és el nostre últim dia a Angola.

Abans de passar per l'escola, passem per les oficines d'ACNUR per fer l'última reunió i agrair l'extraordinària atenció rebuda per part seva. Després marxem cap a l'orfenat de Kuzola, on trobem nens recollits del carrer i destaquem que hi ha com uns 60 interns amb discapacitat. Només en arribar ens sorprèn gratament les condicions del centre. Ens assabentem que hi ha una petrolera al darrera.

En començar l'actuació al pati del centre, els 300 infants que hi ha d'espectadors ens sorprenen amb una cançó de benvinguda que parla del seu poble, del futur i de l'esperança. Ens hem emocionat molt!

Comencem l'actuació carregats d'energia. Veiem que entre el públic ens acompanyen els pallassos angolesos que ens acompanyaven el segon dia a l'Hospital Pediàtric i els fem participar. Acabem amb una gran festa final. Final d'abraçades, fotos amb tots i totes i moltes rialles. Els nens i nenes s'han retirat amb les seves cadires i els hem acomiadat un a un,marxen molt contents i això ens omple enormement.

Agafem la furgoneta i tornem a la Villa de l'ambaixada per acabar de preparar les maletes i fer un petit berenar amb els representants de l'ambaixada que ens han acompanyat tots aquests dies, en Joaquín, la Alejandra i la fotògrafa de la qual heu pogut veure les fotos de la nostra expedició, la Susana Girón. Ha estat un comiat molt emotiu ja que durant tots aquests dies hem compartit aquesta experiència, emocions, sorpreses i alegries, formant una família clownesca angolesa.

Foto: © Susana Girón

Dia 9
Avui arribarem a Tarragona i després de 10 dies i 6 vols, hem fet 15 actuacions, ens han vist aproximadament prop de 4.500 infants provinents d'Angola, República Democràtica del Congo, Somalia, Burundi, Costa d'Ivori i Ruanda.  Tot això visitant hospitals, centres de recollida de menors del carrer, escoles, orfenats i assentaments de persones refugiades.

Vam marxar amb les maletes plenes d'il·lusió i tornem amb les maletes plenes de somriures.


Com diuen a Angola: «Estamos Juntos»

Foto: © Susana Girón

*************

[ESP]

Día 7

Hoy volvemos por segunda vez al Campo de refugiados de Lovua. Tenemos la planificación más clara, puesto que conocemos mejor el terreno. Nos hemos vestido y maquillado en la furgoneta y, sólo llegar al asentamiento, hemos empezado a hacer un llamamiento a la gente para que viniera a ver el espectáculo. Desde ACNUR nos informan que hoy no hay escuela, por lo tanto  habrán más niños que el día anterior.


Después de un hora de recorrido, en el que nos ha impresionado los niños corriendo detrás nuestro y chillando: "Mundele Kalai!" (blanco y comer), hemos bajado de la furgoneta y hemos hecho un recorrido a pie con todos hasta la escuela. ¡había un montón de niños! Una vez hemos entrado en la escuela nos hemos encontrado con un perímetro preparado para la actuación y los niños y niñas lo han invadido y se han empezado a amontonar y pelear para encontrar el mejor lugar. Los voluntarios del campo no daban abasto.

Empezamos el espectáculo, y seguían viniendo más niños, algunos ya se subían a los árboles para poder ver, y el espacio escénico se iba reduciendo cada vez más y a mayor velocidad. Decidimos acelerar el espectáculo incluso reducirlo en consenso con las entidades organizadoras por cuestiones de seguridad. En este momento hace su aparición el grupo de teatro del asentamiento de refugiados y los niños acaban invadiendo totalmente el espacio, estamos completamente rodeados de los más de mil niños asistentes.También se añade el payaso congoleño, empieza a actuar y toma una gran parte de los niños y los aleja, cosa que nos facilita la recogida de nuestros objetos.
Finalmente, hacemos una última actuación con el grupo de teatro y el payaso congoleño y cuando conseguimos alcanzar la furgoneta que nos espera, marchamos. Viendo cómo hemos acabado llenos de polvo los dos días que hemos estado allí, entendemos porque los niños van tan sucios de ropa, de piel y con las bocas secas todo el día.
Al llegar al alojamiento, limpiamos los vestuarios y sale el agua totalmente negra, necesitamos varias lavadas de ropa y una ducha muy a fondo para conseguir limpiarnos totalmente. Han sido dos días de trabajo muy intensos física y emocionalmente.

Foto: © Susana Girón

Día 8
A las 6:00h, salimos hacia el Aeropuerto de Dundo hacia Luanda nuevamente,donde llegamos a las 11:00 h, vamos a la Villa de la embajada, preparamos nuestros trastos para la última actuación con mucha ilusión y emoción, puesto que hoy es nuestro último día en Angola. 

Antes de pasar por la escuela, pasamos por las oficinas de ACNUR para hacer la última reunión y agradecer la extraordinaria atención recibida por parte suya. Después marchamos hacia el orfanato de Kuzola, donde encontramos niños recojidos de la calle y destacamos que hay como unos 60 internos con discapacidad. Sólo al llegar nos sorprende gratamente las condiciones del centro. Nos enteramos de que hay una petrolera detrás.

Al empezar la actuación en el patio del centro, los 300 niños que hay de espectadores nos sorprenden con una canción de bienvenida que habla de su pueblo, del futuro y de la esperanza. ¡Nos hemos emocionado mucho! 

Empezamos la actuación cargados de energía. Vemos que entre el público nos acompañan los payasos angoleños que nos acompañaban el segundo día en el Hospital Pediátrico y los hacemos participar. Acabamos con una gran fiesta final. Final de abrazos, fotos con todos y todas y muchas risas. Los niños y niñas se han retirado con sus sillas y los hemos despedido uno a uno, se van muy contentos y esto nos llena enormemente.

Cogemos la furgoneta y volvemos a la Villa de la embajada para acabar de preparar las maletas y hacer una pequeña merienda con los representantes de la embajada que nos han acompañado todos estos días: Joaquín, Alejandra y la fotógrafa de la cual habéis podido ver las fotos de nuestra expedición, Susana Girón. Ha sido una despedida muy emotiva puesto que durante todos estos días hemos compartido esta experiencia, emociones, sorpresas y alegrías, formando una familia clownesca angoleña.

Foto: © Susana Girón

Día 9
Hoy llegaremos a Tarragona y después de 10 días y 6 vuelos, hemos hecho 15 actuaciones, nos han visto aproximadamente cerca de 4.500 niños provenientes de Angola, República Democrática del Congo, Somalia, Burundi, Costa de Marfil y Ruanda.  Todo esto visitando hospitales, centros de recogida de menores de la calle, escuelas, orfanatos y asentamientos de personas refugiadas.

Nos fuimos con las maletas llenas de ilusión y volvemos con las maletas llenas de sonrisas.

Cómo dicen en Angola: «Estamos Juntos»






  



***************
Gracias por leer nuestras aventuras en Angola.
Ayúdanos a seguir compartiendo sonrisas en éste y muchos otros países.

www.clowns.org

Atentamente,

Marta, Éric, Núria y Héctor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡AYUDA SONRISAS al 28099!

¡AYUDA SONRISAS al 28099!
¡Y nos donarás 1'20 EUR! Sólo válido con Movistar, Orange y Vodafone.

Contribuyentes